Varen

Je hebt vast wel eens op een boot gezeten. Dat kan natuurlijk een kort tripje op een veerpontje zijn., maar ook een cruise van een paar weken. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het water en tot varen. Op het water geniet je extra van het gevoel van vrijheid. Je kunt kiezen voor de eerder genoemde cruise of een tochtje op een rondvaartboot maar veel mensen schaffen ook zelf een boot aan. Maar varen moet je leren, het vergt vaardigheden en ervaring. Je moet kunnen aanleggen, met wind, golven en stroom weten om te gaan. Je schip in de hand kunnen houden in havens, sluizen en bij bruggen. Weten wat borden en boeien betekenen, en wat je moet doen als je andere schepen tegenkomt. Want het is vaak druk op het water. Leren varen is enorm gevarieerd en erg leuk. Zeker met de steeds mooier wordende zomers in ons land is varen gegarandeerd plezier.

Activiteiten op het water

Omdat het water altijd veel mensen trekt zijn er ieder jaar weer volop activiteiten op het water te doen. Zoals de Sneekweek in Friesland, Sail in Amsterdam en de Wereld Havendagen In Rotterdam waar veel activiteiten op het water plaatsvinden. Er zijn ook steeds meer rondvaarten te boeken waarbij de boottocht gecombineerd wordt met een diner en muziek. Voor een personeelsuitje of vrijgezellenfeest kan je er ook voor kiezen om lekker te borrelen op de borrelboot. Op de borrelboot kan je genieten van een privéboot voor jouw gezelschap, onbeperkt drank en eventueel een lunch of barbecue aan boor behoort ook tot de mogelijkheden. En zo is er ook voor de mensen zonder een eigen boot volop de ruimte om van en op het water te genieten.

De boot van de toekomst

De komende jaren zal er ook op het water veel gaan veranderen. De boten van de toekomst zullen steeds meer worden uitgerust met elektronische snufjes en het milieu zal ook een steeds grotere rol gaan spelen. In de automobielindustrie nemen nieuwe vormen van energie steeds vaker de traditionele energiebronnen over. Van het bestaan van elektrische auto’s zijn we ons tegenwoordig dan ook allemaal bewust. De wegen worden steeds meer gevuld met elektrisch aangedreven motoren en een parkeerplaats zonder oplaadpaal kom je bijna niet meer tegen. Op het water ligt dat nu nog anders maar ook een elektrische boot kan vele voordelen bieden. Het aanbod elektrische boten groeit samen met de belangstelling voor elektrisch varen. Toch zijn de voordelen nog niet altijd even duidelijk voor iedereen. Maar in de komende jaren zullen we ongetwijfeld een flinke groei gaan zien in het elektrisch varen.