Epoxy, wat is het en waar gebruikt men het voor?

Veel mensen zullen het begrip epoxy nog niet vaak gehoord hebben. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Echter, daarnaast is het ook zo dat de mensen die het begrip al een keer gehoord hebben ook niet helemaal weten wat epoxy nou eigenlijk is. Epoxy wordt al tientallen jaren gebruikt om diverse materialen te coaten, lijmen, plamuren, lamineren en voor resin art. Een groot deel van de kunstenaars in Nederland kiest er vaak voor om dit middel te gebruiken voor hun eigen project. Daarnaast kiezen ook professionals vaak voor het handige middel genaamd epoxy.

 

Waar bestaat epoxy uit?

Epoxy bestaat uit twee verschillende componenten. Allereerst bestaat epoxy uit heldere epoxy hars. Daarnaast bestaat het middel ook uit epoxy harder. Het is voor iedereen mogelijk om deze middelen met elkaar te mengen. Dit komt doordat de middelen een eenvoudige mengverhouding hebben van twee op één. Ben je van plan om binnenkort zelf epoxy te gaan maken? Dan is het wel verstandig om hier een weegschaal bij te houden. Hierdoor voorkom je dat de verhoudingen verkeerd zijn en dat de epoxy niet de optimale werking heeft. 

 

Wat is de houdbaarheid van epoxy?

Ben je van plan om binnenkort epoxy aan te gaan schaffen voor een persoonlijk project, maar weet je eigenlijk nog niet helemaal zeker op welke datum je de epoxy daadwerkelijk nodig hebt? Dan is dit natuurlijk geen probleem. De epoxy heeft namelijk een houdbaarheid van minimaal twee jaar. Tenminste, als de verpakking niet geopend is. 

 

Hoe lang duurt het voordat de epoxy uitgehard is?

Wanneer je van plan bent om epoxy giethars te gaan gebruiken, dan is het ook wel zo prettig als je weet hoelang het duurt voordat de hars is uitgehard. De epoxyhars is volledig uitgehard na 24 uur. Echter, het is wel van belang om rekening te houden met de temperatuur en de laagdikte van de hars. Bij kamertemperatuur van 19 graden Celsius bedraagt de verwerkingstijd ongeveer 45 minuten.

 

Is het ook mogelijk om de epoxy op een andere manier samen te stellen?

Het is zeker mogelijk om de samenstelling van jouw epoxy te veranderen. Hierbij is het van belang om eerst eens te kijken naar de toepassing van de epoxy. Als je van plan bent om de epoxy te gebruiken voor grotere gietingen heb je namelijk een andere samenstelling nodig dan wanneer je het middel wilt gebruiken voor kleinere gietingen. Bij een grotere gietingen kiest men namelijk voor een verhouding van 100 op 40.