Varen in Amsterdam zonder vaarbewijs? Wij geven regels en tips mee waar je op moet letten!

Het bekende fenomeen, wie kent het niet? Onder de verlichte bruggen doorvaren tijdens het Amsterdam Light Event. Of feesten op de boot met Gay Pride. Of rustig rondvaren door de grachtengondel van Amsterdam. De hoofdstad telt zo’n 165 grachten, wat goed is voor 70 km waterwegen. Kortom, het huren van een bootje in Amsterdam is haast niet weg te denken. Maar wat je je vast afvraagt: ‘Heb ik een vaarbewijs nodig?’ In deze blog geven we de regels en tips mee over het huren van bootjes zonder vaarbewijs!

Geen vaarbewijs, geen probleem

Voor het varen in Amsterdam is het niet verplicht een vaarbewijs te hebben. Het is namelijk in Nederland niet vereist over een vaarbewijs te beschikken voor boten met een maximale snelheid van 20 km per uur en korter dan 15 meter. Wel is het goed je vooraf goed te informeren over het gebruik van de bootjes.

Je kan er daarnaast altijd voor kiezen een schipper in te huren, om optimaal te genieten van een boottocht.

Regels varen Amsterdam: Snelheid en Geluid

Bij het varen in Amsterdam zijn er bepaalde regels waar u zich als ‘schipper’ aan moet houden. Het is namelijk gebruikelijk binnen het centrum van Amsterdam aan maximale snelheden te houden. In Amsterdam centrum geldt een maximum snelheid van 6 kilometer per uur. Er zijn daarbij ook uitzonderingen. Zo mag je maximaal 7,5 kilometer per uur varen op:

  • Het Oosterdok
  • De Kostverlorenvaart
  • De Nieuwe Herengracht
  • De Amstel, in de richting van Ouderkerk aan de Amstel.

Voor fluisterbootjes is het wegens de veiligheid verboden te varen op de bovenstaande vaarlocaties.

Ook is het belangrijk langere boten dan 15 meter voor te laten. Denk dan aan de vele rondvaartboten die Amsterdam telt. Tot slot is het verboden muziek te hebben of lawaai te maken op de boot. Dit kan voor overlast zorgen bij bewoners. Je riskeert een boete als hier niet aan wordt gehouden.

Vaarroutes

Het grootste voordeel met het zelf varen van een bootje in Amsterdam is de absolute vrijheid die je krijgt. Je kan er zelf voor kiezen welke vaarroute je aflegt. Ook zijn er partijen die vooraf vaarroutes voor je in kaart brengen. Het hangt per verhuurbedrijf af of je je aan deze vaarroutes moet houden. Om je alvast een preview te geven van de leukste vaarroutes geeft Boaty.nl leuke routes mee:

  • Vaarroute Amsterdamse Grachten en Amstel. Bij deze route vaar je o.a. langs de grote wolkenkrabbers bij het Amstelstation, de Herengracht, de Negen Straatjes, het Anne Frankhuis en de Pijp.
  • Vaarroute centrum oost en Amstel. Gebouwen als Nemo, Amstel Hotel, Oosterkerk en het Rijksmuseum kom je op deze route tegen.

Waar een bootje huren in Amsterdam?

Bootje huren Amsterdam? Het is aan te raden te kiezen voor een verhuurbedrijf die het mogelijk maakt vooraf bepaalde routes voor je uit te stippelen. Wij adviseren dan ook het bootverhuurbedrijf Boaty.nl. Ook krijg je bij Boaty.nl een handige vaarroute kaart mee, zodat je je eigen route variaties kan laten vloeien in het water.