Een uitvaart organiseren

Als iemand in je directe omgeving komt te overlijden, brengt dat erg veel emoties met zich mee. Naast het onder controle houden van de emoties dient er ook veel geregeld te worden. Je wilt dat de persoon een waardig afscheid krijgt en daar gaat tijd in zitten. Een uitvaart organiseren lijkt pijnljk maar kan ook erg goed bijdragen aan het verwerken van het verlies.

Hoe had de overledene het gewild?

Wanneer je een uitvaart gaat organiseren is het belangrijk dat je nadenkt over hoe de overledene het graag had gewild. Als het overlijden niet onverwachts kwam maar het al enige tijd duidelijk was dat het eraan zat te komen, dan kon je hier nog vragen over stellen. Als de dierbare plotseling is overleden, dan brengt dat erg veel vragen met zich mee. Het is hierbij belangrijk dat je jezelf niet gek laat maken door de gedachtes over wat er wellicht beter kan. Probeer samen met de andere nabestaanden tot iets moois te komen zonder hier te hoge eisen aan te stellen.

Kies de je juiste uitvaartondernemer

Als je een uitvaart organiseert, is het prettig om samen te werken met een uitvaartondernemer Amsterdam die je door dit zware proces heen kan helpen. Hij of zij dient begrip te tonen maar daarnaast ook meters te maken. Het helpt om aan bekenden te vragen of zij ervaring hebben met een uitvaartondernemer. Als dit het geval is, dan kun je bij dit bedrijf een gesprek aanvragen.

Probeer tijdens een kennismakingsgesprek duidelijk aan te geven wat je van hem of haar verwacht. Daarnaast is het handig om ook al na te denken over hoe jij wilt dat de uitvaart eruit komt te zien. Zo kan de uitvaartondernemer aangeven of hij of zij geschikt is voor de uitvaart die je voor ogen hebt.

Maak de beslissingen niet alleen

Bij het organiseren van een uitvaart is het prettig als je samen met andere nabestaanden tot goede ideeën kunt komen. Probeer daarom een uitvaart niet volledig in je eentje te organiseren, maar doe dit samen met anderen. Luister naar elkaar en denk vooral na over wat de overledene graag had gewild. Laat vervolgens de uitvaartondernemer voor de rest zorgen. 

Welke begraafplaats is de beste optie?

Een belangrijk onderdeel van een uitvaart is de begraafplaats waarvoor er gekozen wordt. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een begraafplaats waar ook familieleden en/of een partner zijn begraven. Zorg ervoor dat de begrafenis op tijd wordt georganiseerd zodat de begraafplaats op de hoogte is van de uitvaart. Je kunt daarom meestal beter eerst de juiste begraafplaats kiezen en dit gedeelte organiseren voordat je begint aan de rest.