Verborgen lekkages

Vaak komt er van alles en  nog wat boven tafel na de aankoop van een huis. Gelukkig gaat het meestal goed na de aankoop en overdracht van een woning. Toch zijn er gevallen waar een hoop ellende bij komt kijken. Zo kunnen er verborgen lekkages zich op doen, dit zijn de lekkages die de koper niet heeft kunnen ontdekken of controleren van de aanschaf van het pand. 

Als koper mag je namelijk best verwachten dat het dak waterdicht is van een nieuwe woning, echter geld dit niet voor oude panden waarbij de isolatie ook vaak te kort komt. Mocht het zo zijn dat er een lekkage opduikt dan kan er altijd een loodgieter Amsterdam worden geraadpleegd.

De onderzoeksplicht voor verborgen gebreken

De koper van een pand of woning heeft een onderzoeksplicht voor de aanschaf van een pand, zo moet de koper onderzoeken of er sprake is van zichtbare gebreken zoals schades en lekkages. Onder zichtbare gebreken gelden gebreken die door een normaal goed oplettende koper tijdens de bezichtigingen van een pand ontdekt kunnen worden. Natuurlijk kan er ook van te voren lekdetectie Amsterdam worden ingeschakeld. Zo weet je zeker of er een lek zich bevindt. 

Een goed voorbeeld van gebreken die duidelijk te zien zijn, zijn slechte kitnaden van een douche of badkamer. Dit is visueel goed waar te nemen. Hetzelfde geld voor Slechte voegen, metselwerk of de afwerking van tegels.

De koper mag er wel van uitgaan dat een pand de eigenschappen heeft waar niet aan getwijfeld hoeven worden zoals een waterdichte dakbedekking of geen rottende vloeren of ondergronden. Als de koper twijfels heeft over het aantal gebreken in een woning dan geldt er een plicht om dit te laten onderzoeken. 

De meldingsplicht van de verkoper

Wanneer de verkoper op de hoogte is van bepaalde gebreken aan zijn of haar woning, dan zal de verkoper de koper hierover moeten inlichten voordat het pand verkocht wordt. Het gaat hierbij vaak om eigenschappen die de verkoper hoort te kennen over het pand, wat vanzelfsprekend onbekend zal zijn voor de koper. 

De meldingsplicht van de verkoper is vaak verbonden aan zaken waarvan hij of zij op de hoogte is en die van belang zijn voor de koper om te weten. Bepaalde eigenschappen zijn over het algemeen belangrijk voor alle kopers. Mocht de koper speciale wensen of eisen hebben aan een pand dan zal de koper daarover duidelijk moeten zijn tegenover de verkoper en vise versa.