Trek op tijd aan de bel bij betalingsachterstanden

Geld lenen kan erg handig zijn, wel ga je een nieuwe verplichting aan. Wanneer je een lening afsluit ga jij samen met de geldverstrekker ervan uit dat je je aan de opgestelde regels en dus betalingsverplichtingen kunt houden. Meestal is dit ook zo en is er verder geen probleem. Toch kan je nooit zeker weten wat je in de toekomst te wachten staat, zo ook over financiële problemen. Je kunt dus onvoorziene betalingsproblemen op lopen. Wacht hiermee niet af maar trek meteen aan de bel en vraag om ondersteuning.

Het BKR, Bureau Krediet Registratie, houd alle verstrekte kredieten in Nederland bij. Hiernaast houdt het bureau dus ook betalings achterstanden bij. 

Het oplossen van betalingsachterstanden

Iedereen wilt natuurlijk het liefst betalingsproblemen voor zijn. Daarom is het erg handig om te laten bepalen op basis van jouw financiën welke soort lening verantwoordelijk en realistisch is voor jouw situatie. Een betalingsachterstand kun je toch om wat voor reden dan ook krijgen. Hierom is het altijd handig om te zoeken naar hulp. Zo kan er een oplossing bedacht worden voor jouw persoonlijke situatie. Misschien is het een goed idee om te kijken naar een andere incassodatum die voor jou beter uitkomt. Of misschien is het afgesloten krediet minder passend bij jouw huidige situatie. Zo kan er nagegaan worden of je beter uit bent met een andere lening. Je kunt namelijk ook een doorlopend krediet om laten zetten naar een persoonlijke lening. Dit zorgt ervoor dat je na de looptijd van je lening af bent en je geen betalingsverplichtingen meer hebt. 

Wacht niet te lang

Lukt het niet om je betalingsachterstand direct ongedaan te maken, vraag dan je kredietverstrekker om contact met je op te nemen. De meeste banken staan namelijk bijna altijd open voor een gesprek als je moeite ondervindt met de betalingstermijnen. Zo hebben ze ook het afgelopen jaar ontzettend veel maatregelen getroffen om mensen te helpen die door de corona crisis in de problemen kwamen met hun betalingsregeling. Loop je namelijk erg achter met betalen, vaak kun je dan een betalingsregeling treffen. Hier komt wel een maar bij kijken, wacht niet te lang met het zoeken van steun. Hoe eerder je om hulp vraagt, hoe gemakkelijker, efficiënter en sneller je het probleem kan gaan oplossen. 

Het kopen van een huis

Er is toch nog een redenen waarom je niet te lang moet treuzelen over het zoeken naar hulp of ingrijpen als er een betalingsachterstand dreigt te komen. Een betalingachterstand op een consumptief krediet loopt vaak over naar een betalingsachterstand op de hypotheek. Die kans is aardig groot namelijk 33%. Met een negatief BKR-registratie kun je namelijk geen nieuwe lening of hypotheek aflsuiten. Dit maakt vaak het verschil tussen wel een huis kunnen kopen of niet.