Taalspellen

Hoeveel woorden zijn er in de Nederlandse taal? Zo een 240.000. Zoveel zijn er althans opgenomen in het woordenboek Nederlands van Van Dale. Om daar een deukje in te maken heb ik een spel met vrienden om onze woordenschat te vergroten. Elke dag zoeken we een willekeurig woord eruit tot we er allemaal eentje hebben die je zelf nog niet kent. Als je eenmaal je woord hebt is het je taak om het woord minimaal drie keer te gebruiken. Vervolgens is het de taak van de anderen om het woord te raden wat je die dag moest gebruiken

De dynamiek

Afhankelijk van wat voor woord je hebt ontstaan er allerlei verschillende mogelijkheden om je woord door de dag te loodsen. De eerste is de frequentie. Soms wil je je woord enkel de drie keer gebruiken. Zeker wanneer het woord niche en technisch is kies je al snel voor weinig. Daarentegen kan je het woord ook veel vaker gebruiken als drie keer. Het gebruik in zulke mate is verdacht zodat het een bluf wordt. Als je jouw woord wilt verbergen zou je het toch zeker niet zo vaak gebruiken? Een ander gebied is distributie. Soms wil je je woord af en toe gebruiken en uitsmeren over de dag. Door het zo losjes te gebruiken hoop je dat het niet registreert. Daarentegen kan je er ook voor kiezen ze in een kleine cluster te gebruiken, hopende dat het hele stukje onder de radar vliegt en integraal vergeten wordt.

Specifieke trucjes

Ook zijn er een paar interessante trucjes ontstaan hoe mensen hun strategie naar een hoger plan tillen. Een daarvan is het gebruik van maskeren. Iemand voegt dan extra woorden toe in een poging de ander op een dwaalspoor te brengen. Hier moet je een voorzichtige balans slaan. Aan de ene kant moet het maskeren registreren om andere te doen twijfelen. Daarnaast is het te duidelijk forceren van het woord op het onnatuurlijke wijze ook een reden voor andere om het links te laten liggen. Daaruit kan ook een dubbelbluf voortkomen waarin iemand het woord maskeert door het te forceren. Of het met een set te forceren zodat het complete pakket aan geforceerde woorden wordt gezien als misleiding. Een andere truc is het gebruiken van variaties om een ander woord eruit te laten springen terwijl het in daadwerkelijkheid niet zo vaak genoemd wordt. De bedenker noemt het een datadump waar je een concept naar de voorgrond laat treden om cognitieve capaciteit op te slokken.