Is jouw VvE Beheer Amsterdam op orde?

Als je in Amsterdam woont, dan is de kans aanzienlijk groot dat je in een appartement leeft. Heb je dit zelf gekocht? Dan ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Samen met de andere bewoners en huiseigenaren ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het pand. Denk hierbij aan de voorgevel, de lift en de gezamenlijke ruimtes. Zelf wist ik in eerste instantie vrij weinig over dit aspect van wonen in Amsterdam. Inmiddels heb ik wel geleerd dat het een essentieel onderdeel is. Daarom stel ik vandaag de vraag aan jou: is jouw VvE Beheer Amsterdam wel op orde?

Check de wetgeving en reglementen

Persoonlijk deed ik in het begin veel te coulant over lid zijn van een VvE en het beheer dat daarbij hoort. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er zelfs in de wet zaken zijn vastgelegd omtrent het VvE Beheer. Iedere VvE moet aan een lading reglementen voldoen. Het is bijvoorbeeld verplicht om een meerjarenplan op te stellen voor het beheer. Daarnaast moeten de financiën op orde zijn en ga zo maar door. Weet jij niet zeker of jouw VvE Amsterdam wel op orde is? Vraag dan even aan de verantwoordelijken hoe het zit met de wetgeving en reglementen. Wanneer ze hier geen goed antwoord op kunnen geven, dan zou ik me zorgen maken.

Zelf regelen of liever niet?

Toen ik steeds meer het belang van de VvE en het bijbehorende beheer ging begrijpen, vond ik het erg ingrijpend. Stiekem is het namelijk een behoorlijke verantwoordelijkheid om zoiets in goede banen te leiden, zeker als je er niet al te veel verstand van heb. Vervolgens ben ik me dan ook gaan verdiepen in de mogelijkheden. Moet je als lid van de VvE per se een rol op je nemen? Is er echt geen andere optie dan zelf het VvE Beheer Amsterdam op je te nemen? Toen vond ik de oplossing: een deskundige beheerder die extern het VvE Beheer Amsterdam op zich kan nemen! 

Overhandigen aan een expert

Er zijn partijen die het VvE Beheer als dienstverlening aanbieden. Zij zijn erin gespecialiseerd  en weten als geen ander waar een VvE minimaal aan moet voldoen. Dat alleen al was voor mij reden genoeg om dit voor te stellen aan mijn mede VvE-leden. Na een vriendelijke discussie besloten we om op z’n minst een externe beheerder langs te laten komen zodat hij of zij ons kon vertellen hoe we ervoor stonden. Het bleek een goede beslissing, want de beste man vertelde ons dat we wat steken hadden laten vallen over de jaren heen. 

Ben jij 100% zeker dat jouw VvE alles op orde heeft? Heb je enige twijfel? Lees je dan in en onderneem actie! Je hebt er nu immers de tijd voor.