Hoe werkt beleggen?

Beleggen is een woord dat iedereen wel kent. Het algemene concept zal ook wel bij de meeste mensen bekend zijn. Het heeft iets met geld te maken. Toch? Wat beleggen precies inhoudt en hoe het verloopt, lijkt erg ingewikkeld. Eigenlijk is dit niet zo. Er is alleen een duidelijke uitleg voor nodig.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van geld investeren. Het doel ervan is om het geldpotje te laten groeien. Er zijn verschillende vormen van beleggen. De meest populaire manier van beleggen is via de beurs. Tegenwoordig kan dit makkelijk online gedaan worden, maar vroeger moesten mensen fysiek naar de beurs toe om te gaan handelen. Bij beleggen wordt geld voor een bepaalde periode geïnvesteerd, om zo op lange termijn een financieel doel behaald.

Iemand kan beleggen in verschillende dingen. Cryptocurrency is momenteel erg bekend, maar aandelen zijn al jarenlang bekend. Wanneer iemand aandelen koopt, koopt iemand een ‘stukje’ van een bedrijf. Hierdoor worden zij mede-eigenaar. Maakt het bedrijf winst, dan geniet de investeerder hier ook van. De waarde van aandelen stijgen en dalen mee met de koers. Veel mensen spreiden aandelen over meerdere bedrijven, om zo risico’s te beperken.

Het is slim om pas te beginnen met beleggen wanneer er een kleine spaarbuffer opgebouwd is. Zo zijn onverwachte uitgaven geen probleem. Het is mogelijk dat er tegenslagen zijn, maar dit is deel van het spel van beleggen.

Waarom beleggen?

Beleggen wordt steeds populairder om te doen. Dit is mede omdat het steeds bekender wordt, maar ook omdat de huidige spaarrente relatief laag is. Geld op de spaarrekening groeit daarom niet al te snel. Een extra potje opbouwen voor pensioen, het kopen van een huis of een studie is dus niet echt mogelijk. Met beleggen kan dit potje op worden gebouwd.

Beleggingsvormen

Er zijn verschillende beleggingsvormen. Eén beleggingsvorm is al over geschreven. Een aandeel is dus een investering in een bepaald bedrijf, waarbij de investeerder meegaat met de winst of verlies van het bedrijf.

Daarnaast zijn er nog ETF’s. Dit is een combinatie tussen een beleggingsfonds en een aandeel en is een fonds dat verhandeld kan worden op een beurs. ETF beleggen volgt zo goed mogelijk het koersverloop. Op een passieve manier wordt dit verloop van een index gevolgd, oftewel getrackt. Er zitten weinig kosten aan verbonden en risico’s zijn beperkt. Om deze reden is een ETF een goede manier om te beginnen met beleggen. Een index is een samenstelling van aandelen door beurzen of speciale bedrijven. De Amsterdam Exchange Index (AEX) is hiervan het belangrijkst op de Amsterdamse beurs. AEX beleggen is veilig om te doen, omdat bedrijven hierbinnen bewezen succesvol blijken te zijn.

Crypto is momenteel veel in het nieuws. Dit is een digitale munteenheid waarin geïnvesteerd kan worden. Investeren is vastgoed is een mogelijkheid om onroerend goed te kopen om zo inkomsten te genereren. Hiernaast bestaan er nog meer beleggingsvormen, voor iedereen wat.