Zelf bier brouwen, je hebt het misschien altijd al willen doen, toch is het niet zo gemakkelijk als je denkt. Er zit namelijk veel werk en tijd in bier brouwen. Daarom hebben we voor jou een lijstje gemaakt met kort de stappen die doorlopen worden bij het brouwen van bier. Dan weet je meteen wat er op je staat te wachten!
Schroten
Bier wordt gebrouwen met mout. Mout zijn granen die zijn ontkiemd waardoor zetmeel omgezet kan worden in suiker. Om dit zetmeel vrij te krijgen wordt het mout gemalen, dat heet schroten. Demeeste bierbrouwpakketten die je zelf kunt kopen hebben deze stap al doorlopen. Zo weet je zeker dat je een goed product zult neerzetten waar je tevens ook heerlijk van kunt genieten.
Maischen
Vervolgens wordt de mout gemengd met warm water, waardoor het zetmeel wordt omgezet in suiker. Dit wordt maischen genoemd. Je hebt hier bij de Beta-amylasen fase en de Alfa-amylasen fase. De eerste wordt actief tussen de 60-65 graden en de tweede tussen de 70 en 75 graden. Beide fases zijn essentieel bij het brouwen van bier.
Filteren en koken
Na het maischen worden de granen gescheiden van het water, wat vanaf nu ‘wort’ heet. Je wilt immers tijdens het koken geen granen meer zien! Filteren kan gewoon gedaan worden met een keukenzeef. Na het filteren wordt het wort 60 tot 90 minuten gekookt. Tijdens deze stap wordt de bitterheid en aroma van het bier bepaald en hop toegevoegd. Hierbij wordt de deksel van de pan niet gebruikt, omdat een deel van het wort moet verdampen.
Koelen
Na het koken wordt het mengsel gekoeld. Het kokende wort wordt terug gebracht naar 20 graden. Let wel op: Wort rond de 60 graden is extra vatbaar voor infecties van bacteriën. Zorg er daarom voor dat je schone materialen gebruikt en dat je zo snel mogelijk koelt. Zet de pan dus in de gootsteen met koud water en voeg er ijs aan toe.
Vergisten
Het gekoelde wort wordt vervolgens overgebracht naar een vergistingsemmer. Gebruik hiervoor een vergiet zodat de hop niet wordt meegenomen naar de emmer. Zorg ervoor dat de vergistingsemmer in een kamer staat waar de temperatuur constant blijft en dus niet schommelt. Onderzoek goed hoe lang het bier moet vergisten.
Bottelen
Tijdens het bottelen van het bier voeg je nog ongeveer 6 gram opgelost suiker per liter bier toe. De overgebleven gist zet het suiker om in alcohol en hierdoor ontstaat koolzuur. Zet de gebottelde flesjes vervolgens nog 2 weken lang op een warme plek.