Het ontstaan van speciaalbier

Bier, het drankje wat zoveel in gezelschap gedronken wordt. Voor veel jongeren en oudere mensen is bier het absolute genot van een drankje drinken. Veel mensen hebben er veel plezier mee op feestjes en andere gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan festivals, evenementen, voetbalwedstrijden of verjaardagen. Wat dan toch meestal het geval is, is dat je maar een simpel biertje krijgt voorgeschoteld. Ikzelf, toch al aan het drinken sinds het (bijna) legaal was, weet dat een goed speciaal biertje nog veel lekkerder is. In mijn blog vertel ik je graag over het ontstaan van speciaalbier, of zoals de Engelse term luidt: craft beer.

Het begin

Bier bestaat al eeuwen. In de vroege Middeleeuwen dronken veel mensen al bier. Waarschijnlijk leek het totaal niet op het bier wat we nu drinken, maar de ontwikkeling begon toen al. 300 liter bier per jaar was zeer normaal in die tijd. Vanaf de 15e eeuw werd pas echt bier gebrouwen wat op het huidige bier lijkt. Er werd namelijk hop toegevoegd, wat niet alleen zorgde voor meer smaak, maar ook voor een langere houdbaarheid. Het werd op die manier een goed export product. 

Pils

Pils is wat wij vandaag kennen als het standaard bier. Tijdens het ontdekken van nieuwe technieken met het verhitten van gist (pasteuriseren) in 1870 werd er in Tsjechië een nieuw soort bier gebrouwen. Pils brouwen gebeurt door bij lage temperaturen te vergisten en lageren. Pas in 1880 werd de koelmachine geïntroduceerd, wat ook de start voor pils in Nederland betekende. In de jaren ‘70 werd er bijna alleen nog maar pils gebrouwen, omdat de vraag enorm was. 

Speciaalbier

Het fenomeen speciaalbier, of craft beer, komt een beetje uit België overwaaien. Rond de jaren 80 probeerde men nieuwe technieken uit in het brouwen van bier. Er werd druk geëxperimenteerd met het toevoegen van nieuwe smaken. Kleine en grote brouwerijen groeide als paddestoelen uit de grond. Vandaag de dag worden er soms oude recepten weer gebruikt, of iets compleet nieuws bedacht. Elke brouwer heeft zo wel zijn eigen specialiteiten.

Wat is jouw favoriete speciaal bier? Het bier van Uiltje staat bij mij op de eerste plaats. Deze brouwerij uit Haarlem speelt in op de versheid van bier en verkoopt daarom ook voornamelijk in blik. Met verschillende bieren heeft Uiltje al een heel aantal prijzen in de wacht gesleept. 

Related Stories

Meer artikelen

Varen

Je hebt vast wel eens op een boot gezeten. Dat kan natuurlijk een kort...

Je eigen helderziende blik oefenen

Lange tijd had ik het gevoel dat er iets was dat mij iets wilde...

Moco Museum featuring Tracey Emin

As you may know Moco Museum is dedicated to modern art, street art and...

De aanschaf van je eerste huis

Wanneer je klaar bent met je studie en als starter aan een carrière begonnen...

Genieten van de tuin deze zomer

Aangezien deze zomer veel mensen niet op vakantie gaan is en er nog altijd...

Vakantie in corona tijd

Toen in maart de coronacrisis zijn plaats in de maatschappij vestigde, verwachtten de meesten...

Categorie├źn

Comments