Een woonverzekering kan je veel geld schelen

Het klinkt gek dat het betalen voor een verzekering je veel geld kan schelen, maar dat is echt waar. Denk bijvoorbeeld aan je woonverzekering. Wanneer je een koophuis hebt, ben je wettelijk verplicht om een woonverzekering af te sluiten voor het huis zelf. Je bent dan verzekerd tegen brandschade, waterschade, stormschade en schade door inbraak. Ook eventuele andere gebouwen op je erf zijn dan verzekerd: denk aan een garage of schuurtje. Het gaat bij een opstalverzekering echt alleen over alles dat bij het huis en de bijgebouwen hoort. Je hoeft geen opstalverzekering af te sluiten wanneer je je huis huurt. De verhuurder moet dan zorgen voor de opstalverzekering.

Welke onderdelen zijn er nog meer bij een woonverzekering?

Een ander belangrijk onderdeel van de woonverzekering is de inboedelverzekering. De inboedelverzekering verzekert alle spullen in je huis tegen diefstal, brandschade, waterschade en val- en stootschades. Je mobiel, bijvoorbeeld, valt onder de inboedelverzekering. Je hoeft daar (dus) geen aparte verzekering voor af te sluiten. Wist je dat de inbouwapparatuur in je keuken valt onder de opstalverzekering en de vloer van kliklaminaat onder de inboedelverzekering? Om de woonverzekering te completeren kun je nog een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel wa verzekering genoemd, zorgt ervoor dat jij niet in de financiële problemen komt wanneer je per ongeluk bij een ander thuis een glas rode wijn over de nieuwe witte bank giet. Ook je kinderen zijn meeverzekerd bij deze verzekering. Zo is het niet direct een rámp als je zoon met zijn stepje langs de auto van de buren schraapt.

Goed geregeld is gewoon een fijn idee

Wanneer je woonverzekering goed geregeld is, dan kun je, doordat je goed verzekerd bent, veel geld besparen. Je hoeft dan niet zelf je TV te vervangen na een diefstal, je hoeft niet zelf te betalen om je deur te laten repareren na een inbraak. En de lakschade aan de auto van de buren? Dat is nog steeds vervelend natuurlijk, maar je hoeft er niet je bankrekening voor te plunderen.

Waar regel je deze verzekeringen?

Het is sowieso verstandig om eens in het jaar al je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Dit kun je zelf doen, gewoon door online te gaan en de voorwaarden door te lezen en de prijzen te controleren. Vooral wanneer er een wijziging heeft plaatsgevonden in je persoonlijke leven, een baby geboren, een scheiding doorgemaakt, is het verstandig om hier eens naar te kijken. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan is het handig dat je zowel online als telefonisch de klantenservice kunt bereiken.