De aanschaf van je eerste huis

Wanneer je klaar bent met je studie en als starter aan een carrière begonnen bent, is het een goed is voor veel mensen de volgende stap de aanschaf van een huis. Natuurlijk is het kopen van een huis een van de grootste investeringen die je tijdens je leven zult maken en een hypotheek is natuurlijk ook een schuld die bedacht moet aangaan. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen en er wordt ook in de toekomst nog verwacht dat de huizenprijzen flink zullen stijgen. Daarom kan de aanschaf van een eerste huis een uitstekende investering zijn. Maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor de aanschaf van een eerste huis.

Financieel stabiel

Voordat je begint met het bekijken van huizen is het eerst belangrijk om financieel stabiel te zijn. Het is tegenwoordig heel normaal voor mensen om met een studieschuld van de Hbo of Universiteit af te komen, zeker sinds de basisbeurs is afgeschaft. Het voordeel is natuurlijk dat er geen rente betaald hoeft te worden over de studieschuld. In ieder geval niet op dit moment. Maar een groot nadeel is dat banken en hypotheekverstrekkers wel kijken naar de hoeveelheid studieschuld die je hebt bij het verstrekken van een hypotheek. Wanneer je een hoge studieschuld hebt zal het moeilijker zijn om een hypotheek te krijgen. Het is dus voordelig om je studieschuld tijdens je studie te minimaliseren en na je studie deze zo snel mogelijk af te betalen. Daarnaast wil je ook andere schulden hebben afbetaald en wat geld hebben opgespaard voor noodgevallen.

Bepaal hoeveel huis je kunt kopen

De volgende stap is bepalen hoeveel huis je kunt kopen. Dit hangt natuurlijk vooral af van het gezamenlijk inkomen dat je samen met je partner binnenhaalt. Een goede richtlijn is om uit te gaan dat je 25 procent van je inkomen maandelijks kunt gebruiken voor het afbetalen van de hypotheek. Wanneer je bijvoorbeeld 5000 euro per maand aan inkomen hebt, dan wil je maximaal 1250 euro per maand hiervan gebruiken voor je hypotheek. Er zijn verschillende websites zoals hypotheekrente.nl waar je kunt berekenen hoeveel je kunt lenen. Je vult je inkomen en schulden in samen met je leeftijd en het inkomen van je partner, drukt op hoeveel kan ik lenen en de website zal het je vertellen.

Huis zoeken

De volgende stap is om een huis te gaan zoeken en een bod te doen. Bij de zoektocht naar een huis is het niet alleen belangrijk om een woning te vinden die je mooi vindt in een leuke plaats. Kijk ook naar de toekomst. Zal het een huis zijn dat in waarde toeneemt of afneemt? Hoe is de energieconsumptie en hoeveel onderhoud zal het huis nodig hebben? Al deze factoren zijn belangrijk voor je keuze om een bod te doen op een huis.