Alles over de LED lamp

De laatste paar jaren vervangen steeds meer mensen hun lampen met LED lampen. Dit komt door een aantal voordelen van deze veelzijdige lampen waar ik het vandaag over ga hebben.

Levensduur

LED lampen hebben een langere levensduur dan de traditionele halogeen-, gloei- of spaarlampen. Dit betekend dat deze lampen langer meegaan en dus minder vervangen hoeven te worden. Dit bespaart natuurlijk een hoop in de kosten voor nieuwe lampenbollen. Voor eigen gebruik zullen hier geen extra installatiekosten aan vast hangen, maar voor bedrijven kan dit een hoop geld schelen in verlichting. Een LED lamp is echter in aanschaf wel wat duurder dan een andere soort lamp, maar als dit tegenover de levensduur en energieverbruik wordt gezet resulteert het toch vaak in kostenbesparing. LED lampen met het energielabel A++ zijn het zuinigst in energieverbruik en gaan het langst mee. De gemiddelde levensduur van een LED lamp ligt tussen de 10-20 jaar.

Milieu

Een LED lamp verbruikt  85% minder energie dan een gloeilamp en is hierdoor beter voor het milieu. LED lampen bevatten tevens minder schadelijke stoffen dan vele andere soorten verlichting. Bij de productie van de lampen worden dan ook minder chemische stoffen gebruikt dan bijvoorbeeld een spaarlamp. Een spaarlamp bevat de schadelijke stof kwik die bij een gebroken lamp in de lucht terechtkomt. LED lampen gaan, zoals in de vorige alinea verteld, ongeveer 10 tot 20 jaar mee, dit betekend dat de lampen minder vaak vervangen hoeven te worden. Een milieuvriendelijk gevolg hieraan is dat er minder chemisch afval overblijft van opgebrande lampen.

Verschillende kleuren

De diversiteit in LED verlichting is daarnaast nog een voordeel tegenover andere soorten verlichting zoals de gloei- of spaarlamp. LED verrichting is in bijna alle soorten kleuren licht verkrijgbaar. De basiskleuren van LED zijn rood, blauw en geel, wat de primaire kleuren zijn voor het creëren van alle andere kleuren zoals paars, groen of oranje. Naast een breed spectrum van kleuren zijn LED lampen ook verkrijgbaar in verschillende tinten witlicht. Hieruit kun je kiezen uit drie hoofdgroepen wit licht. Warm wit, koel wit en daglicht.

LED verlichting is dus beter voor de energierekening, besparen kosten op de aanschaf van nieuwe lampen, zijn beter voor het milieu en zijn ook nog eens verkrijgbaar in bijna elke kleur. Het is voor nu misschien een grote investering om alle lampen te vervangen maar op langer termijn zal je veel plezier ervaren van een stel nieuwe LED lampen. Je kunt alle lampen natuurlijk ook over een langere periode vervangen voor een nieuw energiezuinig bolletje.