Wie goed doet, goed ontmoet

Tijdens de pandemie horen we het overal om eens heen: let een beetje op elkaar, wees lief voor elkaar en voor jezelf, kijk eens wat vaker naar de mensen om je heen. Door veel mensen wordt het als een van de weinige positieve aspecten van de crisis genoemd: de toegenomen solidariteit.

Het verdwenen groepsgevoel

In de eerste maanden van de crisis was dit sterk voelbaar. De buurtinitiatieven groeiden als paddenstoelen uit de grond. We klapten met zijn allen voor het zorgpersoneel. En ouders uit de buurt rouleerden de kinderopvang, zodat je ook af en toe een dagje ongestoord thuis kon werken. Er waren duidelijk twee partijen: wij versus het virus.

Nu het virus al langer dan een jaar in Nederland heerst, verschijnen er breukjes in die solidariteit. Het liefst zijn we allemaal als eerste aan de beurt voor die prik. In plaats van te accepteren dat ieder op zijn eigen manier lijdt onder het virus, lijkt het een wedstrijd te zijn ‘wie het meeste lijdt’. De ene groep claimt nog zwaarder geraakt te zijn dan de andere en zou daarom recht hebben op meer versoepelingen.

Samen de crisis uit

Met al meer dan een miljoen prikken gezet zijn we nu misschien wel in de laatste fase van de pandemie. Wat mij mooi lijkt is daarom om nog even terug te gaan naar dat groepsgevoel dat heerste aan het begin van de crisis. Laten we wederom weer een beetje ons best doen voor elkaar. Niet wegsoppen in zelfmedelijden, maar juist iets aardigs doen voor een ander.

Kleine moeite, groot gebaar

Daarom zou ik iedereen willen uitnodigen eens het initiatief te nemen. Want er is toch niets leukers dan zomaar een aardigheidje uit het niets? Stuur eens een kaartje naar je broer of zus, zonder daar echt een reden voor te hoeven hebben. Regel een kleine attentie voor je personeel, dat elkaar al maandenlang heeft moeten missen op de werkvloer. Breng je vriendengroep online weer samen, met een online borrelpakket. Verzin een foto-opdracht voor het gezin, of zet een speurtocht uit voor de buurtkinderen. Haal een bosje tulpen voor de oude buurvrouw. Nodig een willekeurig contact uit je telefoon uit om een rondje te wandelen en kopje koffie te halen.

Je zal snel merken hoe verslavend het is om anderen op te vrolijken. Het is een kleine moeite, maar je krijgt er een hele hoop energie, liefde en waardering voor terug! En laat dat nou net zijn wat we in deze lastige tijd zo goed kunnen gebruiken.