Systeemwanden voor een veilige en prettige werkomgeving

Ongeveer 10 jaar geleden waren de grote kantoortuinen een hype. De ruimtes waren open en iedereen kon makkelijk op elkaar afstappen, dat heeft zo zijn zijn voordelen. De drempel om iemand aan te spreken wordt immers kleiner. Ook is er geen hiërarchie zichtbaar in het bedrijf. Toch wordt niet iedereen gelukkig van de grote kantoortuinen. Inmiddels is bewezen dat het werknemers overprikkelt, omdat men zich slecht kan concentreren. De oplossing om weer afgescheiden kantoren te maken kunnen bijvoorbeeld systeemwanden zijn, ook wel scheidingswanden kantoor genoemd. In dit artikel lees je wat de voordelen hiervan zijn. 

Extra bescherming in tijden van crisis

Op dit moment werkt men voornamelijk thuis, maar dat zal op een gegeven moment ook weer verdwijnen. Zo'n grote kantoortuin kan na een jaar thuiswerken best wel heftig binnenkomen. Het is dan fijn voor de collega’s als ze iets meer stilte en privacy hebben. Daarvoor kun je dus systeemwanden of scheidingswanden gebruiken. Bovendien biedt het extra bescherming tijdens de coronapandemie. Mensen vinden het toch nog wel een ding om ineens weer vlak naast elkaar te zitten. Gelukkig zijn de meeste scheidingswanden later weer te verwijderen.

Richt de ruimte in op 'hybride werken'

Systeemwanden en scheidingswanden zijn multifunctioneel en passen helemaal bij het hybride werken van nu. Ze zijn bijvoorbeeld ook met schuifdeuren te installeren. Op dagen dat men liever rust heeft, kun je de desbetreffende ruimte sluiten. Op Casual Friday, of de jaarlijkse kerstborrel, is het wel leuk om een grote open ruimte te maken van het kantoor. Met schuifwanden kun je dus inspelen op de stemming van de werknemers. Wist je trouwens dat het bevorderlijk is voor de productiviteit van de mensen om af en toe in een stilteruimte te vertoeven? Vooral tijdens werkzaamheden als cold calling en administratie kan het lekker zijn om afgesloten te zitten. Het is juist goed voor de gesprekken met klanten als er weinig achtergrondgeluid is. Zo kun je elkaar immers veel beter verstaan.

De grote kantoortuinen zijn op hun retour 

HR-medewerkers zijn steeds meer mee bezig om aparte ruimtes in het kantoor te maken. Uit onderzoek blijkt, zoals hierboven al even beschreven, dat die open ruimtes zorgen voor overprikkeling, overspannenheid en gebrek aan focus. Niet iedereen functioneert goed in een kantoortuin, maar scheidingswanden kunnen dus zorgen voor een lager ziekteverzuim. Het is dus met name belangrijk dat er door middel van systeemwanden en scheidingswanden een prettige sfeer wordt gecreëerd op kantoor, die mensen thuis niet zo snel ervaren. Kijk dus goed hoe je kunt inspelen op de balans tussen privacy en samenwerken. Zo draag je bij aan het welzijn van de medewerkers, waardoor de productiviteit ook omhoog gaat.