Omgevingsmanagement is een onderschatte rol tijdens grote projecten

Wanneer je wel eens deelgenomen hebt aan grote projecten dan zul je de term omgevingsmanagement wel eens voorbij hebben horen komen. Het omgevingsmanagement zorgt voor de communicatie, draagvlak en daarmee ook een beter verloop van de projecten. Het is belangrijk om tijdens een groot project een goed omgevingsmanagement te hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de stakeholders. Stakeholders hebben meer macht dan dat je op het eerste gezicht misschien zou verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die hun auto niet willen verplaatsen tot mensen die bezwaar maken tegen vergunningen. Hierdoor kunnen mensen projecten en relaties beschadigen. Vaak ontstaan zulke dingen door onwetendheid.

Als jij niet weet dat je ergens niet mag parkeren dan parkeer je hier waarschijnlijk alsnog. Mede door dit soort kleine dingetjes kunnen er irritaties ontstaan tijdens projecten. Als je niet weet dat je gebruikers route is afgesloten kan dat irritant zijn. Nu moet je omrijden, maar als je een goede omgevingsmanagement hebt had je dit waarschijnlijk geweten. Dan had je ook geweten dat je op bepaalde plekken niet kan parkeren en hoelang een bepaalde route afgesloten zou kunnen zijn. Door met mensen te praten en goed naar mensen te luisteren en door tijdig informatie over veranderingen te geven werk je aan een goede relatie met de stakeholders binnen een project. Dit wordt ook wel bouwcommunicatie genoemd. Het op de juiste manier op de hoogte houden van alle betrokken partijen. Wanneer je geen gedoe hebt met stakeholders heb je een tevreden opdrachtgever. 

Grote projecten maken snel gebruik van omgevingsmanagers 

Op het moment dat een groot project begonnen is is het zaak dat er al lang en breed een omgevingsmanager in dienst is getreden. Degene die deze rol op zich neemt moet ruim voor het daadwerkelijke begin van het project weten wat er speelt. Zo kan degene alle informatie doorspelen naar alle mensen die deelnemen aan het project. Op deze manier zullen ze stakeholders te vriend houden en er alles uit kunnen halen. Er staan online behoorlijke wat vacatures open. Zo ook voor de vacature omgevingsmanager. Dit is een positie die mensen vaak vergeten. Zonder een goede omgevingsmanager zal een project zeker minder vlekkeloos verlopen. Een vereiste is vaak dat mensen die deze positie willen vervullen veel ervaring moeten hebben gehad binnen deze functie. Dit omdat de functie veel belangrijker is dan dat je misschien wel zou denken. Mede door een goede ervaren omgevingsmanager zal je project op rolletjes lopen.