Meedoen met de modetrends

Mode is een begrip waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt. In de bladen, op televisie of online overal zie je wel iets voorbijkomen met betrekking tot de laatste modetrends. Zelfs nu we door de pandemie en de alsmaar voortdurende maatregelen in ons land bijna nergens naar toe kunnen wordt er toch veel modieuze kleding verkocht. Ook al is het maar een mooi joggingpak om mee op de bank te zitten. Niet iedereen houdt echter van mode en er zijn groepen die zich er juist tegen verzetten door zich anders te kleden. Dit is voor hen een manier om zich te verzetten en individualiteit te laten zien. Maar velen volgen de laatste modetrends op de voet. Mode kan op elk moment ontstaan en groeien. Vaak wordt het door de grote modehuizen bepaald, maar zij kijken dan weer naar wat de mensen op straat graag dragen. Als mode een trend wordt, dan zie je het overal en draagt de grote meerderheid kleding in deze stijl. Mode is heel tijdsgevoelig. Het scheelt per seizoen wat er in de mode is.

Kledingmerken

Wat er in de mode is wordt onder jongeren vooral bepaald door diverse factoren. Bepaalde grote bekende merken zetten hun merken in de etalage via bekende influencers, DJ’s of sporthelden. Met name pubers zijn zeer gevoelig voor dit soort trends en zijn bereid grote bedragen uit te geven aan merkkleding. Het erbij willen horen heeft op deze leeftijd grote invloed. Bij merkkleding betaal je niet alleen gemiddeld meer geld voor de kleding, maar je betaalt ook voor het ontwerp van de kleding. Ook voor heren ondergoed en dameslingerie wordt veel geld uitgegeven als er een bekend merklogo opstaat. Van merkkleding wordt wel gezegd dat het langer meegaat dan andere kleding, en over het algemeen is dat inderdaad waar.

De toekomst van de mode

Het voorspellen van de modetrends voor de komende jaren is lastig. Het is altijd wel gemakkelijk te zeggen wat mode is geweest. In de jaren ’90 waren dit felle kleuren, bijvoorbeeld en broeken met een hoge taille. Mode kan ook weer terugkomen, wat we vandaag de dag zien en wat we retro noemen. Modekenners gaan er vanuit dat met name duurzaamheid een belangrijke trend gaat worden. Kleding die op een duurzame en eerlijke manier geproduceerd wordt zal in populariteit gaan winnen. De herkomst van de kleding en of er bijvoorbeeld kinderarbeid aan vooraf is gegaan zal voor veel modeketens een steeds belangrijker item worden de komende jaren.