Hoe begin ik met groen ondernemen?

Misschien is het je al eens opgevallen: steeds meer mensen in Nederland hebben interesse in een duurzaam leven. Het zijn hierbij niet alleen de particulieren die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ook ondernemers vinden het belangrijk dat hun bedrijf verantwoord bezig is. Wanneer je net begint met ondernemen of wanneer je over een bedrijf beschikt dat nog aan het begin van duurzaamheid staat, is het fijn om wat tips te hebben die je op kunt volgen. Want: hoe begin je eigenlijk met groen(er) ondernemen? In dit artikel lees je enkele handige tips waarmee je direct kunt beginnen.

Stap over op groene zakelijke energie

Wat dacht je bijvoorbeeld van het overstappen op groene zakelijke energie mkb? Het afnemen van groene stroom is een goed begin voor een succesvol duurzaam bedrijf. Dit ligt voornamelijk aan de manier hoe deze vorm van energie opgewekt wordt. Kijken we naar het productieproces van grijze energie dan zien we dat hier veel CO2 bij vrij komt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is CO2 schadelijk voor de aarde. Bij het productieproces van groene energie komt er veel minder CO2 vrij. Dat is niet de enige reden waarom groene stroom beter is voor het milieu; wist je bijvoorbeeld dat deze verantwoorde vorm van stroom uit natuurlijke bronnen wordt gehaald zoals de zon en de wind? Grijze stroom wordt uit fossiele brandstoffen gehaald; dat zijn brandstoffen die op kunnen gaan. Natuurlijke bronnen zijn onbeperkt en zullen dus altijd bestaan.

Stapje verder: neem zakelijke zonnepanelen

Wil je het direct goed doen wat betreft groen ondernemen? Dan raden we je aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf. Met zakelijke zonnepanelen wek je namelijk je eigen groene energie op. Het grote voordeel hiervan is dat je volledig onafhankelijk bent van wat de energiemarkt doet. Je eigen zonne-energie is namelijk helemaal gratis. Natuurlijk moet je wel de investering maken in zakelijke zonnepanelen en ja: dat kan best oplopen in de prijs. Wat je hierbij moet weten, is dat je deze investering er altijd binnen enkele jaren uit hebt (afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt). Dat betekent dus dat je de jaren erna kunt genieten van gratis energie! Ook fijn: de Nederlandse overheid steunt bedrijven die dit soort duurzame stappen ondernemen in de vorm van vergoedingen en subsidies. Op Minder.nl lees je meer over zakelijke zonnepanelen.

Vergroen je kantoorpand

Tot slot is het belangrijk om eens te kijken naar hoe groen je kantoor- of bedrijfspand is. Je kunt namelijk nog zo goed bezig zijn met groene stroom; wanneer je niet bewust omgaat met die energie heb je er alsnog weinig aan. Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe je kantoorpand in elkaar zit. Beschik je over voldoende isolatie in de muren, de vloer en het dak? Op die manier houd je warmte binnen en kou buiten. Kijk ook eens naar de kantoorverlichting: wanneer je nog geen gebruik maakt van LED-verlichting is dit absoluut een aanrader. Met LED bespaar je ontzettend veel op je energie. Maak verder nog gebruik van een slimme meter waarbij je een heel energieplan voor je bedrijf kunt instellen. Op die manier kun je, zelfs op afstand, precies zien wanneer je wat verbruikt. Bewust ondernemen begint bij jezelf. Je zult zien dat je naarmate je bezig bent met duurzaamheid binnen je bedrijf het heel snel went.