Woningnood is woningnood. De term wordt vooral in Nederland gebruikt. Meestal heeft dit te maken met een tekort aan sociale huurwoningen, die zijn voorbereid op mensen met relatief lage inkomens en eigendom zijn van woningcorporaties of gemeentelijke woningcorporaties.
De 19e eeuw was het tijdperk van de industriële revolutie. Veel mensen verhuizen van het platteland naar de steden om werk te vinden in nieuwe industrieën. De stad is overvol geraakt en er is een tekort aan woningen. Zo werden in Amsterdam de eerste gebouwen buiten de grachtengordel gebouwd.
Omdat huisvesting destijds niet de taak van de overheid was, nam het bedrijfsleven deze taak op zich. Er ontstonden wijken met een slechte bouwkwaliteit zoals De Pijp. Het huis is klein en goedkoop, donker en armoedig. Ook elders in de stad, zoals in Jordanië, leven de nieuwe inwoners van deze stad onder barre omstandigheden. Vaak delen mensen de eerste verdieping van een huis met meerdere gezinnen.
De kelder is ook bewoond. In de Gemeentewet van 1851 werden in eerste instantie de regels vastgelegd waaraan huishoudens zich moeten houden en op welke gemeenten toezicht moet houden. De huiseigenaar nam deze regels echter niet al te serieus.
De sociale weerstand tegen slechte woonomstandigheden voor werknemers neemt toe. Dit leidde in 1901 tot de invoering van de nieuwe Woningwet, waarmee de huisvestingsproblematiek voor het eerst een echte taak voor de overheid werd. Het wordt overigens niet uitgevoerd door de rijksoverheid, maar door de gemeente. Met de Woningwet van 1901 probeerde de gemeente het woningmisbruik een halt toe te roepen; wonen en eenvoudige woningen bouwen werd verboden en veel sloppenwijken werden ongeschikt verklaard. De eerste lichting gemeentelijke woningcorporaties ontstond en bouwde de eerste lichting tuinsteden met licht, lucht en ruimte. Een voorbeeld is het tuindorp Vogeldorp in Amsterdam-Noord.
Amsterdam
Ook Amsterdam heeft hier last van, het is moeilijk om een huis of kamer te vinden. Het kan dan handig zijn om gebruik te maken van verhuurmakelaar Amsterdam om toch een woning te huren in Amsterdam. Het verkrijgen van een huis duurt nu langer dan normaal, toch kan je het het best via instanties blijven proberen. Het kan namelijk zomaar zijn dat er een plekje vrij komt. Vooralsnog kan je in deze tijd beter een huis/kamer huren, het kan namelijk zo zijn dat je nu veel geld betaald voor een relatief klein huis. Later als je dit huis dan wil verkopen kan de woningmarkt weer gedaald zijn, waardoor je er minder geld voor terug krijgt. Wil jij maandelijkse inkomsten genereren? Dan is een woning verhuren Amsterdam zeker een goede keuze.