Corona, sinds februari 2020 is dit virus niet meer weg te denken uit ons leven. Het is een besmettelijk virus dat veroorzaakt wordt door het SARS-CoV-2-virus. Er zijn inmiddels ook allerlei mutaties. Wanneer je besmet bent met het coronavirus, is er wel een incubatietijd. Wanneer je in contact komt met iemand die het virus bij zich draagt en je raakt besmet, krijg je meestal na ongeveer vijf dagen klachten. Deskundigen zeggen dat het wordt overgedragen door druppeltjes, dus via zingen, praten of hoesten. Niet iedereen wordt er ziek van, maar sommigen overlijden er zelfs aan zoals we veelal op het nieuws gezien hebben. Als je besmet bent geraakt kun je je na een paar dagen enorm moe gaan voelen. Een veelgehoorde klacht is ook enorme benauwdheid omdat corona de longen aantast. Zelfs de trap oplopen kan al moeite kosten. Ook kun je je smaak en/of geur kwijtraken. En sommige mensen hebben keelpijn en pijn in het lichaam, bijvoorbeeld in de maag, hoofdpijn, huiduitslag, geïrriteerde ogen of diarree.
Zelfzorg of een sneltest corona Amsterdam
Wanneer je last hebt van bovengenoemde symptomen is het belangrijk veel rust te nemen. Je kunt daarbij ook gezond eten (bijvoorbeeld kippenbouillon) en er zijn ook diverse websites die tips geven over supplementen en theesoorten die je immuunsysteem versterken. Natuurlijk is het verstandig ook meteen een zelftest te doen. Woon je in de omgeving van Amsterdam? Dan kun je een sneltest corona amsterdam doen. Je kunt kiezen uit diverse sneltesten zoals een antigeen sneltest met reiscertificaat. Daarmee kun je dus ook naar het buitenland reizen, of je kunt kiezen voor een antigeen sneltest, waarbij je binnen 15 minuten resultaat hebt. Hoe werkt zo'n antigeentest? Je kunt hiermee specifieke corona-eiwitten in neus- of keelslijm aantonen. Ook kun je kiezen voor een PCR test Amsterdam. Hierbij worden eiwitten uit neus- en keel gehaald, en ook bij deze test kun je een reiscertificaat krijgen. Natuurlijk zijn er ook zelftesten voor thuis, maar deze schijnen minder betrouwbaar te zijn.
Minder testbereidheid
In november was er in het nieuws dat het aantal mensen dat bereid is om zich te laten testen afneemt. Deskundigen vinden dit een probleem, omdat volgens hen de overheid zo niet meer precies kan zien wie het virus heeft, genezen is, enzovoorts. Jolanda Hoefnagel van de GGD liet weten dat het wel belangrijk is om je te laten testen. Ook als jij je hebt laten vaccineren. Wat misschien niet iedereen weet is dat je dan het virus ook nog gewoon kunt krijgen, zo stellen diverse epidemiologen. Toch is er ook commentaar op de testsamenleving waarin we momenteel terecht zijn gekomen. Zo is de Stichting Artsen Covid Collectief (een non-profitorganisatie) van mening dat "Testen op het Sars-CoV-2-virus slechts zinvol is bij klachten of na hoogrisico-blootstelling, en na beoordeling door een arts." Zij vinden de testsamenleving "onzinnig en exorbitant duur." Tevens vinden zij dat het leidt tot uitsluiting van gezonde mensen, ook vanwege de QR-codes die overal getoond moeten worden. Wil jij je toch laten testen? Dan biedt een sneltest corona Amsterdam of een PCR test Amsterdam je inzicht.
Is de PCR-test echt betrouwbaar?
Er is wel een tegengeluid; een doctoraal in de moleculaire genetica, Drs. Mario Ortiz Martinez liet onlangs weten, vanuit zijn Universitaire ervaring, dat een positieve PCR uitslag "alleen aantoont of er bij iemand een stukje viraal RNA in het neusslijmvlies zit." Dit kan ook iets zijn van maanden geleden, wat misschien niet eens infectieus was. Daarmee maakt hij duidelijk dat wanneer je met de PCR positief test, je dus niet daadwerkelijk klinisch geïnfecteerd hoeft te zijn met het coronavirus, ziek bent of ziek wordt. Hij geeft aan dat je daar extra klinische parameters voor nodig hebt. Dit kun je direct aannemen of niet, doe in ieder geval altijd je eigen onderzoek en laat je voor de zekerheid testen met een sneltest corona Amsterdam, of met een PCR test Amsterdam.