Een onmisbare afdeling

Een afdeling die vaak wat achter wordt gelaten, is de HR afdeling. Mensen denken er niet snel aan en zien ook niet altijd het nut er helemaal van in. Dit terwijl het toch een onmisbare afdeling is! HR is een vitaal onderdeel van elk bedrijf en elke werkplek. Hier kan gelezen worden wat het precies inhoudt, waarom de afdeling zo belangrijk is en hoe een bedrijf ervoor kan zorgen dat zij de beste HR afdeling hebben.

De HR afdeling

HR staat voor Human Resources. De afdeling wordt ook wel P&O, van Personeel & Organisatie, of personeelszaken genoemd. De HR afdeling bemoeit zich met alles waar het belangrijkste tool van een organisatie mee zit: ze hebben te maken met alles waar het personeel betrokken in is. Personeelszaken is verantwoordelijk voor het uitbetalen van salarissen, personeelsdossiers bijhouden, verzuim en in-, door- en uitstroom van medewerkers. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat medewerkers op een fijne plek zitten, zowel in relaties tot het bedrijf als tot de collega’s. Een HR afdeling hoort problemen te vinden en behoeftes van het personeel te herkennen. Zo zorgen zij ervoor dat de werkplek fijn aanvoelt en dat iedereen met een goed gevoel naar het werk gaat.

Een optimale afdeling

Niet elke HR afdeling vindt het even makkelijk om het laatste bovenstaande puntje goed te implementeren. Om behoeftes en problemen voldoende te kunnen signaleren, is het hebben van goede communicatie essentieel. Hoe kan een HR afdeling verbeterd worden?

Een val waar veel afdelingen, niet alleen personeelszaken, in vallen, is bij het oude blijven. Tijden veranderen, human resources zouden dit ook moeten doen. Wees dus niet bang om af te wijken van wat er gewend is! Om dit correct aan te kunnen pakken, is het handig om een overzicht te hebben van welke medewerker die welk werk verricht. Hoe wordt er samengewerkt? Hoe kan dit verbeterd worden, zodat het gehele proces efficiënter verloopt?

Een MTO, oftewel een medewerkerstevredenheids- onderzoek. Bij dit onderzoek kan de tevredenheid onder de medewerkers gemeten worden. Wat gaat er goed binnen een bedrijf? Waar zijn mensen iets minder tevreden over? Wat kan er veranderd worden en hoe? Allemaal vragen om een bedrijf op weg te helpen naar het zijn van de beste werkplek.

Veranderen van wat er gewend is, kan wat moeilijk zijn voor sommige bedrijven. Het is niet altijd duidelijk wat de beste manier is om dingen aan te pakken. Dialog kan daarbij helpen. Zij hebben een implementatie gemaakt om HR afdelingen te helpen met veranderingen. In drie korte fases kan een bedrijf al beginnen met het implementeren van een betere HR cyclus. Het is mogelijk om uit verschillende opties te kiezen van een afdeling vind dat de beste manier is om de fases te starten. Doe je het zelf, in samenwerking met Dialog of laat een bedrijf Dialog overnemen? Het kan allemaal aangepast worden om verandering op te starten. Zo wordt de onmisbare afdeling de beste afdeling van de hele zaak.