Duurzaam ondernemen in Amsterdam met deze tips

In Amsterdam en andere steden en gebieden in Nederland stappen steeds meer mensen over op duurzaam ondernemen. Dat past helemaal binnen de moderne samenleving: duurzaamheid is een onderwerp dat met het jaar belangrijker is voor consumenten en ondernemers. Daarnaast telt het voor bedrijven mee dat zij energiebesparende maatregelen moeten treffen wanneer ze ieder jaar meer dan meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruiken. Je begint al met duurzaam ondernemen door over te stappen op groene zakelijke energie. Wat je nog meer kunt doen, lees je in dit artikel.

Wat je moet weten over groene zakelijke energie

De overstap op groene zakelijke energie is misschien wel de meest gemakkelijke stap die je kunt zetten in het kader van duurzaamheid. Daar hoef je namelijk zelf amper wat voor te doen. Het is goed om je eerst een beetje in te lezen over groene stroom. Wist je bijvoorbeeld dat het voornamelijk aan de productie van energie ligt dat groene stroom beter voor het milieu is dan grijze energie. Dat komt omdat er bij het productieproces van grijze stroom veel CO2 vrijkomt en bij de productie van groene energie niet. Daarnaast wordt er gekeken naar de bron waar energie uit wordt gehaald. Grijze energie komt uit fossiele bronnen – denk aan aardolie of steenkool. Dit zijn bronnen die op een dag op zullen zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Groene stroom komt daarentegen uit bronnen die nooit op kunnen gaan. Deze vorm van energie wordt gehaald uit groene bronnen uit de natuur, zoals de wind of de zon. Wat dat betreft is groene stroom dus ook een stuk beter voor je bedrijf. Door te beginnen met mkb energie vergelijken, pak je ook nog eens de beste energiedeal.

Schaf zakelijke zonnepanelen aan

Beschik je al over zonnepanelen of wil je direct een grotere stap zetten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf. Daarmee begin je natuurlijk helemaal goed wanneer het om groene energie gaat. Met zakelijke zonnepanelen wek je je eigen duurzame stroom op. Het voordeel daarvan is dat je altijd over je eigen energie beschikt; je bent als het ware onafhankelijk van de energiemarkt. Dat geldt ook voor de tarieven die je op de energiemarkt vindt. Gaan de prijzen daar ineens omhoog door externe factoren dan merk je daar met je eigen opgewekte energie helemaal niks van. Hoe ideaal is dat? Daarnaast zijn zonnepanelen een hele goede investering voor je bedrijf. Er komt namelijk een dag, wanneer de investering eruit is, dat je gebruik maakt van gratis energie. Ja, je leest het goed: op het moment dat je je investering terug hebt verdiend, profiteer je van gratis opgewekte stroom. Dat is nog eens voordelig voor je energierekening!

Vergroen je bedrijfspand

Tot slot is het aan te raden om te beginnen met het vergroenen van je bedrijfspand. Het hebben van groene zakelijke energie of je eigen zakelijke zonnepanelen is natuurlijk een goed begin. Om écht duurzaam te ondernemen moet je nog wat verder kijken. Controleer bijvoorbeeld eens hoe goed het bedrijfspand geïsoleerd is. Het is met name bij oude panden het geval dat er veel warmte en zo ook energie verloren gaat door slechte muur- of vloerisolatie. Investeer daarom in het isoleren van de vloeren, de ramen, het dak en de muren. Je zult zien dat je daarmee al veel energie bespaart. Dat ga je dus ook nog eens merken in je zakelijke portemonnee. Stap daarnaast over op refurbished apparatuur in plaats van nieuwe laptops, smartphones en printers. Inmiddels zijn er ontzettend veel (online) speciaalzaken te vinden waar je terecht kunt voor goede tweedehands laptops en telefoons. Ook dat scheelt zowel voor het milieu als voor je portemonnee.