Heb jij baat bij voedingssupplementen?

We doen veel voor onze gezondheid, maar is het ook genoeg? We hebben sinds het begin van de pandemie meer aan onze gezondheid gedacht dan ooit tevoren. Steeds vaker kiezen we voor een biologisch product in de supermarkt, het abonnement op de sportschool is weer afgestoft en korte autoritten worden vervangen door onze trouwe tweewieler. Toch kan het zijn dat je lichaam net iets tekort komt. Ook wanneer je de juiste voeding binnenkrijgt kan je lichaam behoefte hebben aan net een beetje extra van een bepaalde stof. Bijvoorbeeld wanneer je net fanatiek bent begonnen met sporten om sterker te worden of wanneer je aan het afvallen bent. Het kan in zo’n geval helpen om een voedingssupplement als aanvulling op de voeding te nemen. Benieuwd welke supplementen jij wellicht kunt gebruiken? Lees dan verder in dit blog.

Vitamines

We krijgen het van jongs af aan te horen, vitamines zijn belangrijk en we moeten zorgen dat we er voldoende van binnenkrijgen. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam goed kan functioneren, maar zijn ook goed voor groei en gezondheid. De meeste vitamines kunnen we niet zelf aanmaken en krijgen we binnen door voeding. Maar als je erg eenzijdig eet of een dieet volgt, kun je baat hebben bij een vitamine supplement. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende vitamine c producten die je kunt gebruiken.

Mineralen

Mineralen zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ze zijn van belang voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van ons lichaam. De bekendste mineralen zijn: calcium, natrium, kalium en magnesium. Daarnaast hebben we ook een kleine hoeveelheid ijzer, jodium, zink, koper, silicium en mangaan nodig.

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor alle stoffen die vrije radicalen tegenhouden. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid omdat ze de cellen en weefsels in ons lichaam beschermen. Onder antioxidanten vallen vitamines B1, B2, B6, C en E, maar ook mineralen als zink, ijzer, selenium, koper en chroom. Als de balans zoek is, zijn er meer vrije radicalen in ons lichaam dan antioxidanten. Die vrije radicalen tasten niet alleen ongezonde, maar ook gezonde weefsels en cellen aan. Je kunt bij een tekort aan antioxidanten verschillende soorten supplementen nemen zoals lactoferrine of zink, maar onderzoek natuurlijk wel goed waar je lichaam behoefte aan heeft en laat je adviseren door een specialist.

Aminozuren

De organische verbindingen die samen eiwitten vormen worden aminozuren genoemd. Aminozuren en eiwitten zijn de bouwstenen van het leven. Het lichaam gebruik aminozuren om eiwitten te maken en om het lichaam te helpen eten af te breken, te groeien en weefsels te herstellen. Er is onderscheid tussen essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren.